Urbanism|

Primaria orasului TARGU Ocna aduce in atentia locuitorilor prevederile Legii nr. 231/2018 – pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, care a intrat in vigoare la data de 09.08.2018.

 PRINCIPALELE MODIFICARI:

1. Mijloacele de proba pentru dovedirea detinerii de catre membrii cooperatori si mostenitorii acestora a suprafetelor de teren aferente casei de locuit si anexelor gospodaresti , precum si pentru curtea si gradina din jurul acestora – orice proba, inclusiv declaratii de martori ( art. I, pct.1 din Legea nr. 231/2018 –“Suprafeţele de terenuri aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora sunt acelea evidenţiate ca atare în actele de proprietate, în cartea funciară, în registrul agricol sau în alte documente funciare, la data intrării în cooperativa agricolă de producţie sau în lipsa acestora prin orice mijloace de probă, inclusiv declaraţii autentice de martori. În cazul înstrăinării construcţiilor, suprafeţele de teren aferente …….. sunt cele convenite de părţi la data înstrăinării, dovedite prin orice mijloace de probă, inclusiv declaraţii autentice de martori.”)

2. Situatia juridica a terenurilor situate in intravilanul localitatilor , aferente constructiilor edificate de catre fostele cooperative de productie , asociatii economice intercooperatiste si de fostele cooperative de consum , fiind astfel introduce, prin noua reglementare , o serie de conditii pentru ca aceste terenuri sa poata fi inscrise in proprietatea actualilor detinatori ( art. I, pct.2 din Legea nr. 231/2018 “Terenurile situate în intravilanul localităţilor, aferente construcţiilor edificate de către fostele cooperative de producţie, fostele asociaţii economice intercooperatiste şi fostele cooperative de consum, se înscriu în proprietatea actualilor deţinători, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

a) sunt deţinători de construcţii de la data dobândirii şi până la data solicitării înscrierii dreptului de proprietate;

b) fac dovada că imobilul este înregistrat în registrul agricol şi a plăţii impozitelor şi taxelor în conformitate cu prevederile legale;

c) pentru terenul aferent construcţiei nu a fost constituit sau reconstituit dreptul de proprietate;

d) terenurile nu sunt în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale.“)

3. posibilitatea , pentru terenurile aferente locuintei, care nu au fost cooperativizate si pentru care nu s-a solicitat reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate de catre alte persoane , detinute fara acte , ca detinatorii sau mostenitorii acestora sa poata solicita emiterea titlului de proprietate , daca figureaza in registrele agricole , registrele cadastrale si in evidentele fiscale (art. I, pct.4 din Legea nr. 231/2018 – “În cazul terenurilor aferente locuinţei, care nu au fost cooperativizate, deţinătorii sau moştenitorii acestora pot solicita comisiei judeţene emiterea titlului de proprietate în condiţiile prezentei legi, astfel:

a) dacă solicitanţii figurează în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidenţele fiscale;

b) dacă terenul este în proprietatea statului român şi persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcţiilor de pe terenurile care fac obiectul prezentei legi;

c) nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane.“)

4. scoaterea definitiva din circuitul agricol a terenurilor scoase temporar din circuitul agricol si taxele aferente (art. I, pct. 9, art. IV din Legea nr. 231/2018);

5. Instituirea unui termen de 120 zile , care curge de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 231/2018, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice care indeplinesc conditiile prevzute de noua reglementare de a formula cerere in acest sens.(art. II din Legea nr. 231/2018 – “ În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, persoanele fizice şi juridice care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pot formula cereri în vederea constituirii şi/sau reconstituirii dreptului de proprietate”).

 

Persoanele interesate pot depune , in termenul specificat la punctul 5) , la Primaria orasului TARGU Ocna un dosar care va cuprinde următoarele documente:

– Cerere, formulată de fiecare persoană îndreptăţită, personal sau prin mandatar. Când sunt mai mulţi moştenitori cererea se face în comun, fiind semnată de fiecare dintre ei.

– Copie – acte de identitate;

– Copie – acte de stare civilă (certificate de: naştere, căsătorie, deces al autorului, în cazul moştenitorilor, certificat de moștenitor/calitate de moștenitor)

– Plan de amplasament și delimitare a imobilelor întocmit de către o persoană autorizată în lucrări topografice;

– Declaraţii autentice de martor ( in fata notarului public);

– Adeverință eliberată de Primăria orasului TARGU Ocna, conform registrelor agricole din perioada 1945 – decembrie 1989 din care să rezulte suprafața de teren deținută de solicitant în intravilanul localității precum și construcțiile înscrise.

– Acte de proprietate, certificat de moştenitor, hotărâre judecătorească, dacă există;

– Declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că pentru terenurile solicitate nu a fost eliberat un alt titlu de proprietate.

– Declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că terenul solicitat nu face sau a făcut obiectul vreunei cauze aflate pe rolul instanțelor de judecată și modul de soluționare, după caz.

– Alte acte concludente și verosimile din care să rezulte dreptul de proprietate asupra terenului solicitat.

În cazul în care cererea se depune personal, solicitantul va prezenta actele doveditoare în original şi câte o copie xerox, semnată pentru conformitate, rămânând la comisie numai copiile acestora.

Când cererea se transmite prin poştă, la aceasta se vor anexa copii xerox semnate pentru conformitate, pe propria răspundere, de către solicitant.

Close Search Window